W oczekiwaniu na Opolski Piknik Kulinarny "Żarłostacja", który odbędzie się 22 czerwca organizowany przez Opolską Blogosferę (więcej szczegółów niebawem), w którym będę miała zaszczyt czynnie uczestniczyć, w mojej głowie wielki mętlik.
Ciągle nie potrafię się zdecydować, co przygotować do degustacji, dla mam nadzieję licznie przybyłych gości naszej imprezy.
Dzisiaj powstał pomysł na roladę malinową.
Ciekawa jestem czy chcieli byście jej spróbować ?
SKŁADNIKI:
na biszkopt
4 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
na krem
400 ml. śmietanki 30 %
śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
miseczka malin
100 g czekolady mlecznej
A jak to zrobić:
Białka oddzielić od żółtek
Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę.
Dodawać po trochę cukru i ciągle ubijać.
Jak cukier w pianie będzie już mało wyczuwalny dodać żółtka i rozmiksować je z pianą.
Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia.
Dosypywać stopniowo mąkę do piany i wymieszać całość drewnianą łyżką
Masę przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę z wyposażenia piekarnika i piec w nagrzanym piekarniku 160 stopni 10 - 12 minut.
Z ciasta zdjąć papier, przełożyć je na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon, pozostawić na 15 minut.
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.
Biszkopt rozwinąć, posmarować śmietaną, wyłożyć maliny i znów zwinąć.
Posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, schłodzić w lodówce.
Jaka pysznutka rolada malinowa,chętnie się poczęstuję:)zapraszam do siebie na roladę z musem truskawkowym.
OdpowiedzUsuńCudowna,z malinami,mój nr jeden ostatnio,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń